Datum: 14-08-2022 Tijd: 01:57
Navigatie
Aangesloten bij:


Nederlandse deelnemers EK 2011 Nitra

Teamcaptain: Ger KwantSteven Huiskes (ASW 19 BWL - clubklasse)

Mijn naam is Steven Huiskes en ik ben 21 jaar. Ik studeer civiele techniek aan de TU Delft. Mijn hele leven lang ben ik al bezig met zweefvliegen. Nog voor mijn eerste verjaardag was ik al te vinden op de internationale wedstrijd van Baillieau. Dit is door de jaren heen van zwembadje naar buggy, en van buggy naar vleugelpoetser gegroeid. Op mijn 4de heb ik voor het eerst het luchtruim gekozen. Het moment van loskomen staat permanent op mijn netvlies gebrand. Iets waar je direct verslaafd aan raakt en nooit meer vanaf komt.

Op mijn 13de ben ik daadwerkelijk lid geworden op vliegbasis Twenthe, waar ik al 13 jaar rondliep. Op mijn 14de verjaardag, die midden in een clubkamp viel, heb ik mijn eerste solovlucht gemaakt. Vanaf daar is balletje verder gerold tot het wedstrijdvliegen. In 2006 werd ik benaderd om eens een kijkje te nemen bij de grote jongens van de kernploeg door aspirant junior te worden. In 2007 heb ik deel genomen aan de Nationale Junioren wedstrijd wat eindigde met een 3de plaats. Om me te plaatsen voor het NK en de junioren kernploeg heb ik in 2009 de Zomerwedstrijden gevlogen.

Het eerste NK in 2010 heb ik afgesloten als rookie of the year in de Open klasse met een 9de plek en een hele leuke dag als 3de. Geen onaardig resultaat tussen de oude rotten in het vak. Dit jaar was ik weer 9de op het NK, met een hoger percentage, in de Open klasse. Hierbij zat ook een dagwinst, met een erg gave vlucht op een nog mooier vliegtuig (pa bedankt!).

Pas na het vliegen van een paar wedstrijden begonnen de dingen die ik opgevangen heb op alle kernploeg dagen, literatuur en verhalen op zijn plek te vallen. Voor mij zit het goed presteren in de ontspanning, waarbij je de ruimte in je hoofd hebt alle opties te zien en de meest logische keuzes te maken.

Dit WK zal ik deelnemen op de YX, de ASW19 van de Junioren. Omdat dit mijn eerste Junioren WK wordt, en, qua leeftijd, niet de laatste heb ik als doel mijn eigen wedstrijd ritme te verbeteren en constanter te gaan vliegen. Immers zijn mijn 2 grootste tegenstanders mezelf en moeder natuur. Welke plek mij dit brengt ben ik niet mee bezig, dat zien we 20 augustus! Verder wil ik nog even kwijt dat de ondersteuning vanuit de kernploeg en alle andere sponsoren en betrokken partijen geweldig is. Ik heb er zin in!!Tim Kuijpers (Std. Cirrus - clubklasse)

Van kinds af aan was ik te vinden op het zweefvliegveld te Malden. Daar waar mijn ouders elkaar voor het eerst ontmoette groeide mijn passie voor het vliegen. Geen wonder dat ook ik vroeg of laat zou beginnen met zweefvliegen. Laat zou het niet worden; het kon mij niet vroeg genoeg beginnen. Omdat zweefvliegen nog niet kon ben ik begonnen met modelvliegen, waarmee ik veel van het vliegen te weten kwam.

Toen ik 14 was mocht ik eindelijk beginnen met zweefvliegen. Ik leerde vliegen bij de Nijmeegse Aeroclub en toen ik 16 werd ontving ik mijn zweefvliegbewijs. Gedreven als ik was vloog ik zoveel mogelijk op de ls4, en als het even kon overland. Toen ik mijn 300km gevlogen had kreeg ik bij de NijAC de mogelijkheid om op de DG800S te vliegen. Dit maakte het voor mij mogelijk nog vaker overland te vliegen en zo vloog ik op 17 jarige leeftijd mijn eerste 500km.
Mijn vakanties hebben eigenlijk altijd bestaan uit zweefvliegwedstrijden die mijn vader dan vloog. Zo maakte ik al voordat ik begonnen was met vliegen, kennis met het wedstrijdvliegen. Dit is voor mij altijd de ultieme vorm van zweefvliegen geweest. Nadat ik mijn eerste wedstrijdje gevlogen had wist ik zeker dat ik me verder op het wedstrijdvliegen wilde blijven richten.

In 2008 wilde ik me op de WK junioren in Finland voorbereiden. Dat is goed gegaan, ik heb 3 wedstrijden gevlogen; Klix, OpenKlu en de Duitse junioren. Klix ging in samenwerking met Frank en Rene erg goed en heb ik gewonnen. Als klap op de vuurpijl vloog ik na de wedstrijd 650km naar huis in de YX.
De OpenKlu verliep minder soepel, 3 dagoverwinningen en een keer laatste.. Snel vergeten dus. In augustus vertrok ik met de YX naar de Hahnweide waar de duitse junioren wedstrijd gehouden werd. Ik mocht daar meevliegen als gast. Geïmponeerd door het terrein moest ik mijn ambities wat bijstellen. Met de laatste dag als hoogtepunt, 3e plek met 997p, stond ik uiteindelijk 14e uit een veld van 41. Ik kijk tevreden terug op dit seizoen.

In het jaar 2009 was het WK-junioren hét evenement. Een aantal jaren heb ik me hierop voorbereid en was het toch enigszins teleurstellend dat ik mezelf aan het eind op de 13e plek vond. Maar het resultaat was het enige minpunt aan de wedstrijd, het was een evenement om van te genieten: Fantastische vluchten gemaakt, waarvan 1 dagoverwinning, en een prachtig team om in te functioneren. Eenmaal doorgetrokken naar Litouwen waar de EK stond te wachten was ik weer gebrand om te winnen. Opmerkelijk was dat hier de samenwerking met René de Dreu voortreffelijk verliep en we na een record aantal van 13 wedstrijddagen een 1-2 voor Nederland binnensleepten. Ook dit was een waar genot om met René aan mijn zijde te vliegen. We konden elkaar goed aanvullen en zo het beste resultaat naar boven halen.

Nu in 2010 zit inmiddels het NK er weer op. Na een mooie strijd in de 18m-/Openklasse op de DG800S van de NijAC wist ik het merendeel van de deelnemers achter me te houden. Alleen de Nimbussen en de JS1 moest ik voor me dulden. Een mooie persoonlijke overwinning, die werd beloont met de Francis van Haaff bokaal, uitgereikt aan de beste Junior. De omschakeling van Clubklasse naar 18m-klasse verliep behoorlijk soepel, nu het WK voor de deur staat gaan we weer terug naar de Clubklasse en nog belangrijker: naar de bergen! Na een goede trainingsweek in het Franse Vinon hebben Frank en ik kunnen wennen aan het bergvliegen. Hoewel het vliegen langs een helling behoorlijk verschilt met het vlakland vliegen gaan we er wat moois van maken. Ik heb er zin in!Rik van den Brink (LS 4b - clubklasse)

Op mijn dertiende kreeg ik de kans mee te gaan met een clubkamp naar Duitsland van de Vliegclub Teuge. Na een volle week daar wist ik dat dit was wat ik wilde blijven doen; zweefvliegen! Geholpen door de nog vele vrije weekenden tijdens mijn middelbare school tijd had ik drie jaar later mijn GPL op zak.

Na een aantal overlandvluchten te hebben gemaakt, heb ik de jaren daarna deelgenomen aan een aantal (met name tweedaagse) wedstrijden. Na veel gecancelde dagen vanwege het slechte weer, zat het uiteindelijk in 2009 iets meer mee, wat resulteerde in een eerste en een tweede plaats.

Om me te kwalificeren voor het NK heb ik in 2010 deelgenomen aan de OMK en de Zomerwedstrijden. Op de OMK vlogen we, ook al vanwege het weer, helaas maar een wedstrijddag. Tijdens de Zomerwedstrijden vlogen we gelukkig vijf van de zeven dagen. Ik werd uiteindelijk eerste in de clubklasse en had me daarmee gekwalificeerd voor het NK 2011!

Mijn score op de Zomerwedstrijden resulteerde daarnaast in een plaats in de junioren kernploeg. Hierdoor mag ik dit jaar ook deelnemen aan het WK junioren in Musbach! Hier zal ik samen met Tim en Steven in de clubklasse vliegen. Ik heb er zin in!Stefan Knoop (Discus CS - standaardklasse)Stefan Telkamp (ASW 28 - standaardklasse)

Al op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met het zweefvliegen. Als klein jongetje vloog ik af en toe mee met mijn vader, waarna de keus om zelf te beginnen niet heel moeilijk was. Zo ben ik dan ook op 14-jarige leeftijd begonnen met zweefvliegen bij de Gooise Zweefvliegclub te Hilversum. Met het vliegveld naast de deur kreeg ik de kans erg veel te vliegen, en dat heb ik dan ook zeker gedaan. Toen ik 16 was haalde ik mijn GPL en ben ik meteen begonnen met overland vliegen. Datzelfde jaar ben ik mee geweest als ophaler naar de NJW, waarna ik zeker wist dat wedstrijdvliegen was wat ik zelf ook wilde.

Zo gezegd, zo gedaan vloog ik het jaar daarop mijn eerste wedstrijd, de NJW op Venlo. Na een mooie wedstrijd met 5 dagen behaalde ik een 2e plek. Geen slecht resultaat voor een eerste wedstrijd. Maar belangrijker nog: Ik had ontzettend veel geleerd en was nog enthousiaster geworden voor het wedstrijdvliegen. Daarna kreeg ik nog een keer de kans om de kat uit de boom te kijken als ophaler op de zomerwedstrijden. Vorig jaar kwalificeerde ik me doormiddel van de zomerwedstrijden zelf ook voor de NK. Dit maakte ook mogelijk dat ik kon toetreden tot de junioren kernploeg!

Naast mijn, tot nu toe, geringe wedstrijdervaring heb ik in 2008 en 2009 een start gemaakt met het bergvliegen. Eerst doormiddel van een klein clubkamp en daarna door een privé-initiatief heb ik de eerste beginselen van het bergvliegen geleerd, wat een prachtige afwisseling is op het gewone vlaklandvliegen. Gelukkig is hier nog veel te leren, en ik ben zeker van plan dit nog te gaan doen.

In 2011 zal ik de NK vliegen op de YX. Het wordt mijn eerste NK, dus ik heb geen hoge verwachtingen. Ik hoop op mooi weer en veel mooie vluchten. Verder hoop ik hier veel te leren, om met iets meer ervaring naar het WK-junioren in Musbach te gaan. Daar zal ik samen met Ard Tielenburg en Stefan Knoop in de standaardklasse vliegen. Hoewel dit gebied een grote uitdaging vormt zie ik erg uit naar dit evenement, wat het hoogtepunt van het jaar wordt!Ard Tielenburg (LS 7 - standaardklasse)

Mijn naam is Ard Tielenburg. Ik ben op 14 jarige leeftijd begonnen met zweefvliegen bij de Twentsche zweefvliegclub. Na mijn GPL te hebben gehaald begon, ik met overlandvliegen.

Mijn eerste ervaring met het wedstrijdvliegen beleefde ik op de Nationale Junioren Wedstrijd in 2007. Ik vond dit zo leuk dat ik het jaar erop naar Stendal ben geweest samen met René de Dreu als zijn ophaler bij de NK. Toen wist ik dat ik zo snel mogelijk een wedstrijd wou vliegen. Een jaar later naar de junioren WK in Finland geweest samen met René. Na hier te zijn geweest en een echte toptijd te hebben beleefd had ik nog maar één doel. Zo snel mogelijk kwalificeren voor een WK. Afgelopen jaar heb ik de Nationale Kampioenschappen buiten mededingen gevlogen. Na hier veel te hebben geleerd kwam het resultaat 2 weken later op de Open Militaire Kampioenschappen. Ik ging met de 1e prijs naar huis. Afgelopen zomer nog een prachtig WK te Slowakije beleefd en nu is het de beurt aan mijzelf.

Grote plannen voor 2011 liggen er wel degelijk. Echter ga ik per 7 februari van mijn hobby mijn beroep maken en begin ik aan de Koninklijke Militaire Academie voor de opleiding tot jachtvlieger. Dit gooit het een en ander in de war, maar als het goed is kan de WK junioren gewoon worden gevlogen. Het doel is hier om vooral heel veel te leren en natuurlijk een zo goed mogelijk resultaat. Misschien dat er ook nog wel een Open Militaire Kampioenschap inzit, dit ligt aan de studie.

Laat 2011 maar komen dus, ik ben er klaar voor!
Shoutbox
-o-o-o-o-o-o-

Ellen & Hans K
24-08-2011 21:30
Tim, een prestatie van wereldklasse !! Proficiat met dit geweldige resultaat.

Heinz, Hannah & Karin Weissenb
22-08-2011 00:30
Gefeliciteerd Tim Kijpers en Team Holland!! Geweldige laatste dag, we hoopte Maar dachten niet dat het zou lukken. Hup Holland! HW, KA & Hannah Harris Hill, USA

Jeroen V
21-08-2011 15:15
Mooi feestje! Smile

Ritz/Rietje
21-08-2011 10:02
GrinWat een geweldige foto's!!!! Wat een hecht team en wat een super ontlading. Heb er van genoten.

Maaike & Gijs
20-08-2011 21:27

Smitje Senior
20-08-2011 15:02
Erg goed gedaan Tim!!!

Jeroen V
20-08-2011 00:33
Beeen iiiik van Duitse bloed... Top! Kampioen erbij.. Goed gedaan mannen!

Thei TY
19-08-2011 23:37
Tim, SUPER prestatie !! PROFICIAT Hele NL Team en sponsers ook bedankt ! Trots op jullie allemaal !! Verdammt noch einmahl ......affengeil !! Smile

Charlie
19-08-2011 23:23
Jeeeejj!!! Tim gefeliciteerd!!!!!
En de rest v t team natuurlijk ook! Geniet v jullie feestje vanavond!!

Ilse
19-08-2011 22:33
Wauw, wat een prestatie! Tim & familie gefeliciteerd met de wereld titel! Wat hebben we genoten, wat een spanning, en wat zal mijn baas maandag weer blij zijn..... Team NL jullie allemaal bedankt!

Mark K1
19-08-2011 22:07
Proviciat mannen en Tim in het bijzonder. Geweldige prestatie, geniet ervan!

Nick
19-08-2011 21:59
Schade Deutschland alles ist vorbei! Shock

Gerrit
19-08-2011 20:43
wow tim, herzlichen glückwunsch und respekt vor deiner leistung!

Sikko
19-08-2011 20:08
Tim gefeliciteerd met je overwinning en de rest van het team met de bijdrage tot het behalen van dit super resultaat groetjes

Stephanie
19-08-2011 20:06
Hiep hiep hoera!! Super gedaan, wat een top resultaat. Daar wordt nog heel wat op gedronken ;-)

Website door:

Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.06 seconden