Datum: 18-09-2021 Tijd: 16:11
Navigatie
Bezoek onze sponsors:


Meteo Loppi

Nederlands Team

In de Club- en Standaard klasse zal het Nederlands team vertegenwoordigd worden door:René de Dreu - LS1-f / HS
(clubklasse)
Helper: Ard Tielenburg

René de Dreu René de Dreu in zijn LS1f

Na op mijn 13e jaar mijn eerste zweefvliegstart gemaakt te hebben op vliegveld “De Voorst” was ik zo gefascineerd door het vliegen dat ik op mijn 14e levensjaar, in 1999, direct zelf ben begonnen met zweefvliegen waarna ik op mijn 16e mijn zweefvliegbewijs heb behaald.
Vanaf toen ben ik ook naar diverse wedstrijden als ophaler mee geweest. Wat vervolgd werd door mijn eerste (Nationale Junioren) wedstrijd in 2004.

Na mijzelf in 2005 via de Open KLu Kampioenschappen Zweefvliegen te hebben geplaatst voor het NK ben ik in de Junioren Selectie gekomen. In 2006 en 2007 heb ik onder andere de beide NK’s, de Open Klu Kampioenschappen, Klix en Bailleau International gevlogen.

Afgelopen seizoen stond in teken van de voorbereiding op het Junioren WK te Räyskälä, Finland. Dit heb ik gedaan door wederom Klix en het NK te vliegen.
Op Klix heb ik met Tim Kuijpers en Frank Hiemstra samen gewerkt, dit werkte erg goed! Resulterende in een 3e plaats. De goede resultaten heb ik weten voort te zetten tijdens het NK te Stendal (D), waar ik heb weten te winnen!

Voor 2009 staat er veel op de planning. Allereerst zit ik voorlopig nog even in Kandahar, Afghanistan. Na deze verplichte vakantie zal ik vrij snel door gaan naar het Junioren WK te Finland, waar ik samen met Tim en Frank in de clubklasse zal proberen de wereldtitel te veroveren! Naast het Junioren WK staat ook nog het EK clubklasse te Pociunai, Litouwen op de planning.
Al met al een druk en interessant jaar!

Meer over René...Frank Hiemstra - Std. Cirrus / 74 (clubklasse)
Helpers: Ilse Hiemstra en Paul de Vos

Frank Hiemstra Frank in de Std. Cirrus - 74

Vanaf 1999 ben ik begonnen met zweefvliegen bij de Friese Aero Club. Toen ik 14 was vloog ik voor het eerst alleen en vanaf mijn 17e had ik een vliegbrevet in handen.
Actief wedstrijdvliegen doe ik vanaf 2004. Ik ben begonnen met 2 keer de Nationale Junioren Wedstrijden te Venlo. De eerste keer vloog ik in teamverband met Patrick van Breemen-Schneider. Het jaar daarop vloog ik alleen. Resultaat: derde plaats, gevolg: aspirant junior. Dat smaakte naar meer!

In 2006 besluit ik om als doel te stellen me te kwalificeren voor de Nationale Kampioenschappen. Daarom schreef ik me in voor de Open KLu. Kampioenschappen en de Zomerwedstrijden. Open KLu. Kampioenschappen: 1e plaats, zomerwedstrijden: 3e plaats. Mission accomplished!

In 2007 koopt mijn vader een Std. Cirrus. Alle wedstrijden vloog ik met dat vliegtuig. Belangrijker nog, het allereerste NK! Met bloed, zweet, tranen en vele buitenlandingen heb ik een 8ste plaats weten te bemachtigen en daarmee was mijn eerste grote wedstrijd een feit. Ook heb ik in 2007 de Open KLu. Kampioenschappen gevlogen; 2de plaats in de clubklasse.

2008 werd hét trainingsjaar voor de WK-Junioren in 2009. In april ben ik naar Klix gegaan, een vliegveldje helemaal in het oosten van Duitsland, tegen Polen aan. Daar heb ik in teamverband gevlogen met Tim Kuijpers en René de Dreu, dit beviel ons erg goed! Geweldig weer gehad en op de 2e trainingsdag voor het eerst > 500km. afstand gevlogen. Tijdens de wedstrijd één dag een hele grove fout gemaakt waardoor een buitenlanding het gevolg was. Weg klassement, de rest van de dagen heb ik wel goed gepresteerd. Na Klix een weekje rust gehad te hebben ben ik gelijk door gegaan naar de Nederlandse Kampioenschappen, op vliegveld Stendal-Borstel (ten westen van Berlijn). In tegenstelling tot het NK van 2007, dit keer wél goed en betrouwbaar weer. Een derde plaats heb ik hier weten te bereiken.

In 2009 staat het NK op Terlet en de WK-Junioren in Finland op het programma, waarvan de voorbereidingen al in volle gang zijn! Bij de WK-J ga ik in de clubklasse strijden om de wereldtitel, samen met René de Dreu en Tim Kuijpers! We hebben er zin in! :)

Meer over Frank...Tim Kuijpers - ASW19BW / YX (clubklasse)
Helper: Ferdi Kuijpers

Tim Kuijpers Junioren vliegtuig, de YX!

In 2008 wilde ik me op de WK junioren in Finland voorbereiden. Dat is goed gegaan, ik heb 3 wedstrijden gevlogen; Klix, OpenKlu en de Duitse junioren. Klix ging in samenwerking met Frank en Rene erg goed en heb ik gewonnen. Als klap op de vuurpijl vloog ik na de wedstrijd 650km naar huis in de YX.
De OpenKlu verliep minder soepel, 3 dagoverwinningen en een keer laatste.. Snel vergeten dus. In augustus vertrok ik met de YX naar de Hahnweide waar de duitse junioren wedstrijd gehouden werd. Ik mocht daar meevliegen als gast. Geïmponeerd door het terrein moest ik mijn ambities wat bijstellen. Met de laatste dag als hoogtepunt, 3e plek met 997p, stond ik uiteindelijk 14e uit een veld van 41. Ik kijk tevreden terug op dit seizoen.

Volgend jaar staat Finland op het programma, waar ik samen met Frank en Rene in de clubklasse ga strijden om de wereldtitel. De voorbereidingen zijn al volledig opgang en we hebben er zin in!

Meer over Tim...Patrick van Breemen-Schneider - ASW28 / 28 (standaard klasse)
Helper: Jens Bouma

Patrick van Breemen-Schneider Patrick van Breemen-Schneider

2007 was het jaar dat het hem dan eindelijk lukte om een meerdaagse wedstrijd te vliegen, dit werd tijdens de Zomerwedstrijden '07 te Malden met een Ls-4a. Hier behaalde hij de 1e plek en kwalificeerde zich hiermee voor de NK en kreeg een uitnodiging voor de junioren selectie.

In 2008 werd voor het eerst deelgenomen aan het NK in Stendal en wel in de standaardklasse met een asw-28. Hij behaalde hierbij een 8e plek. Later dat jaar werd deelgenomen aan de Defensiekampioenschappen in de clubklasse, en daar werd hij 1e.

Aankomend jaar zal hij deelnemen aan de NK en natuurlijk de WK voor junioren in Räyskälä!

Meer over Patrick...Andy van Helden - LS8 / VK (standaard klasse)
Helper: Peter Schönfeld

Andy van Helden Andy van Helden

Afgelopen seizoen was het trainings- en kwalificatiejaar voor de WK Junioren in Finland. Ik heb voor het eerst deelgenomen aan het NK in de standaard klasse. Al snel daarna was het tijd om richting Romorantin in Frankrijk te reizen om daar deel te nemen aan de militaire zweefvliegwedstrijd International Air in de standaardklasse. Door de slechte landingsmogelijkheden in het vlieggebied heb ik goed kunnen wennen aan beperkte buitenlandingsmogelijkheden zoals in Finland. Als afsluiting van mijn wedstrijdseizoen heb ik meegedaan met de Zomerwedstrijden met de YX, de kist van de Junioren Selectie.

Het afgelopen seizoen heb ik veel gevlogen en veel plezier gehad. De resultaten waren een beetje teleurstellend maar voldoende om me te kwalificeren voor de WK Junioren. Ik zal deelnemen in de standaard klasse samen met Peter Millenaar en Patrick van Breemen-Schneider. Daarna staat er nog een tweede wedstrijd op de agenda: de International Militairy Gliding Competition in Holzdorf (DE). Ik kijk enorm uit naar komend seizoen dus laat de wedstrijden maar komen!

Meer over Andy...Peter Millenaar - Discus2a / Y1 (standaard klasse)
Helpers: Rob & Janni Millenaar

Peter Millenaar Peter Millenaar

In 2008 werd op Klix (oost Duitsland) een grote internationale wedstrijd gevlogen. Hier werd na 4 uitstekende vliegdagen een 3e plaats behaald uit 41 deelnemers. Ook werd de Amstelglide gevlogen. Na amper 1 wedstrijddag werd hier toch een 1e plaats behaald. Later dat jaar werd opnieuw de Klippeneck Wettbewerb gevlogen. Het weerbeeld was voornamelijk onweer en regenbuien. Gelukkig zat er nog wel een goede dag tussen, met een dagoverwinning als gevolg! Helaas, het had een 2e of 3e plaats kunnen worden, maar het werd een 9e plaats uit 29 deelnemers.

In 2009 zullen voor het eerst de Nationale Kampioenschappen gevlogen worden. Dit maal op Terlet. Hier zal in de standaard/15m klasse gestreden worden om een podiumplaats. De belangrijkste wedstrijd in 2009 zal zijn de WK junioren in Räyskälä, Finland, standaardklasse.

Meer over Peter...Teamcaptain - Martin van Ommen


Martin van OmmenInmiddels alweer 31 jaar rondlopend op onze zweefvliegclub Aero Club Salland. Na alle trajecten te hebben doorgelopen kom je ook in aanraking met het wedstrijdvliegen. Eerst als ophaler, daarna zelf als deelnemer. In 2006 heb ik voor het eerst bijgedragen in de organisatie van het NK op Terlet, waar ik vooral het startbedrijf coördineerde. Dit heb ik ook nog met veel plezier gedaan in 2007 en 2008 in Stendal.
Na het afgelopen jaar vond ik het mooi geweest en dat het tijd werd voor anderen. Nu ben ik wel weer overgehaald door Max Bloch om de eerste dagen mee te lopen met de nieuwe veldleider op de SZT strip.

In november werd ik gepolst door het Junioren team wat ik er van vond om als teamcaptain mee te gaan naar het WK in Finland. Hier hoefde ik niet lang over na te denken. Dit past precies bij me en na (heel kort) overleg met het thuisfront heb ik hier mee ingestemd.
Ik zal dan ook mijn uiterste best doen alle voorwaarden te creëren voor de onze deelnemers en natuurlijk ook voor de rest van het team, zodat er optimaal gepresteerd kan worden.
We gaan er een mooi WK van maken!!

Vliegtechnisch coach - Baer Selen

Baer SelenDé vlieglegende van Nederland. Van 1986 tot 2005 behaalde Baer bij iedere NK deelname (eens per 2 jaren) een eerste plaats.

In 1978 kreeg Baer een wildcard voor deelname aan de WK te Chateauroux in Frankrijk. Vliegend in de standaardklasse werd hij daar na een enerverende wedstrijd met 11 vliegdagen als eerste Nederlander Wereldkampioen!
In de periode 1978 tot 2001 mengde Baer zich in totaal 12 keer in de strijd om de wereldtitel. Meestal resulteerde dat in een plaats bij de eerste 10 en in 1991 mocht Baer in Uvalde in Texas nogmaals de hoogste plaats op het ereschavot betreden met een weer wereldtitel in de standaardklasse.
Naast de WK nam hij ook nog deel aan 3 EK's. Hoogste plaats 2de in Mengen.

“Na meer dan 25 jaren kernploeglidmaatschap is het genoeg geweest. Al die jaren zijn alle vakantiedagen in het zweefvliegen gaan zitten. Tijd voor wat anders”. Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. 2 jaren na de laatste WK vraagt Frouwke Kuijpers of ik niet zou kunnen ondersteunen bij het coaching programma van de kernploeg. Ja, dat is eigenlijk toch wel heel leuk. Daarbij kan ik ook wat terugdoen voor alle ondersteuning die ik bij al die jaren wedstrijdvliegen heb ervaren. Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels zijn we een aantal jaren onderweg met een intensief winterprogramma voor alle kernploegleden waar de jongeren leren van de meer ervaren vliegers, terwijl zij juist uitgedaagd worden om te vertellen waarom hun vluchten ook nog niet optimaal verliepen. Sinds 2006 ben ik als coach tijdens een WK of EK aanwezig om de vliegers vanaf te grond te begeleiden en te helpen. Zo wordt de ervaring overgedragen en kan ik de mannen (en vrouwen) uitdagen om nog een volgende stap te nemen op weg naar een betere klassering bij EK en WK.

Uiteindelijk geeft deze rol als coach mij een voldoening die veel overeenkomsten heeft met het vliegen zelf."

Meer over Baer...
Images: jwgc_logo_text.png
jQuery Shoutbox
U dient in te loggen om een bericht te plaatsen.

05-08-2009 20:42
Video trainingsdagen JWGC2009 door Peter Millenaar.

RobM
14-07-2009 13:24
Dat laatste filmpje van Hubi is werkelijk super!!

10-07-2009 19:57
Webstats tot en met vandaag: 14236 unieke bezoekers, 4480778 hits en totaal 9.55 GB data !! (exclusief fotoalbum)

Tim
09-07-2009 23:22
zo, Pociunai gezien! geef mij maar Finland!

Jip Van Akker
06-07-2009 20:32
Iedereen nog gefeliciteerd met de behaalde resultaten! Was inderdaad leuk om het hier zo te kunnen volgen! @FAC-ers, tot ziens in Grunstadt!

Ard
06-07-2009 20:08
Weer thuis HEERLIJK, tot snel:W

Martin van Ommen
06-07-2009 19:12
Ook weer thuis. Heerlijk! Iedereen tot gauw.

Maaike
06-07-2009 16:40
Ook trots! En... Frankie, gefeliciteerd!!!!!
!!!! Lang zl ie leven, lang zal die leven, lang zal die leven in de glo ri a, in de gloo rii aa, in de gloo rii aa. Hieper de piep, hoera!!! Smile

Hadriaan
06-07-2009 15:58
Machtig mooie teamprestatie! Ik sluit me aan bij Bas: We zijn trots op jullie.

06-07-2009 15:56
De teams Y1, 28, VK, HS en 74 zijn gearriveerd op de boot in Helsinki.. we zitten nu heerlijk op het dek een klein colaatje te drinken! Wink


Website door:

Frank en Ben Hiemstra

Verwerkingstijd: 0.06 seconden